Перед вами дослідження станом на січень 2024 року. Отримані дані є джерелом інсайтів для розуміння загальних настроїв у професіях, повʼязаних зі створенням текстового контенту.


Отримані дані я надаю у чистому вигляді, з мінімальною інтерпретацією. Повноцінні висновки будуть в окремому матеріалі, який опублікую пізніше.

Ціль: розібратися, що турбує контент-спеціалістів, з якими складнощами стикаються, скільки заробляють.

Методологія: анонімне опитування з питаннями закритого і відкритого типу.

Кількість учасників опитування: 54.

Опитування тривало 14 по 18 січня. Опублікував у своєму фейсбуці і таких групах і чатах: «Українські копірайтери», «Контент-маркетинг українською» (доступний за запрошенням) і у чаті телеграм-каналу «БЛІЦ».

В опитуванні взяло участь 54 людини. Для обʼєктивної інтерпретації даних, у більшісті результатів я буду надавати фактичну кількість відповідей, а не відсоткові показники. Разом з тим, відсотки ви побачите на графіках.

У дослідженні взяли участь спеціалісти, які так чи інакше заробляють на написанні і публікації текстів.

  • 22 — суміщають декілька функцій: пишуть, редагують, ставлять задачі, консультують, суміщають з PR-задачами тощо;
  • 20 — райтери, враховуючи різноманітні напрямки і спеціалізацію;
  • 3 — редактори;
  • 3 — менеджери у контенті.

Серед інших відповідей також: Content Marketing Manager; контент-маркетолог; контент-менеджер; креативний копірайтер; контентщик; райтер копірайтер, створюю банери, презентації, креативи.

Більшість суміщає функціональні обовʼязки. Частково, це диктує ринок. Мало який бізнес може дозволити собі класичний ланцюжок у вигляді «автор — редактор — коректор» в рамках статичного процесу. І мало який контент-спеціаліст може дозволити собі обирати вузьку спеціалізацію.

За моїми особистими спостереженнями, серед роботодавців найбільшим попитом користується «редактор, який пише», — може редагувати матеріали авторів, може самостійно написати матеріал, може координувати роботу фрилансерів, аналізувати успіх активностей тощо.

Формат роботи

Розподіл такий:

  • 23 — працюють як штатні співробітники на повний робочий день;
  • 16 — суміщають фултайм з фрилансом;
  • 14 — фрилансери, працюють проєктно або позадачно.

Також є одна відповідь «працюю онлайн із постійними компаніями». Скоріш за все це формат фрилансу, але цю відповідь у фриланс не додаємо, адже респондент вирішив вказати саме так, не обираючи пункт фрилансу.


Що тримає контент-спеціалістів у професії — про мотивацію

  • 32 — гроші;
  • 31 — подобаються задачі;
  • 28 — перспектива розвитку у професії;
  • 22 — можливість проявити творчість;
  • 19 — публічність чи усвідомлення, що мої тексти можуть читати інші люди;
  • 13 — не знаю, як реалізуватися в іншій професії;
  • 8 — дотичність до письменництва;
  • Серед інших відкритих відповідей повторюється можливість працювати віддалено з дому, також зустрічається соціальна важливість.

Сильні бренди можуть дозволити собі шукати контент-спеціалістів, готових працювати з офісу, але це виключення з правил. Такі компанії свідомо звужують воронку пошуку і, вочевидь, готові задовільнятися гіршою якісню виконавців.

Багато відповідей стосуються творчості і креативності. Разом з тим, з точки зору роботодавця, комерційний райтер має виконувати чітку задачу бізнесу. Тут можуть виникати певні непорозуміння у взаємодії замовника з райтером.

24% залишаються у контенті, так як не бачать можливості реалізуватися у іншій професії. Вочевидь, для більшості це не ключовий фактор, але він йде наряду з грошима та іншими чинниками.

Разом з тим бачимо, що в цілому у відповідях позитивна мотивація превалює над негативною. Спеціалісти люблять свою професію і хочуть лишатися в ній.


Що заважає контент-спеціалістам — про демотивацію

Питання звучало так: Що найбільше дратує вас чи заважає вашій роботі?

Відповіді:

  • 26 — рівень заробітку;
  • 22 — незрозумілі чи недостатньо чіткі завдання;
  • 22 — складнощі у взаємодії з замовником;
  • 18 — невизнання клієнтом важливості моєї роботи;
  • 13 — нецікаві задачі;
  • 8 — нестабільний графік роботи;
  • 6 — не погоджуються з моїми ідеями;
  • 5 — нема замовлень;

Рівень задоволеності роботою

Я попросив оцінити респондентів, наскільки вони задоволені своїм родом діяльності. 1 бал — абсолютно не задоволений, 10 балів — абсолютно задоволений.

Більшість опитаних задоволені.


Яка атмосфера і настрої панують у спільноті контент-фахівців

Питання звучало так: Які з цих слів найточніше характеризують атмосферу і настрій у комʼюніті «працівників сфери текстів»?

Відповіді:

  • 27 — конкуренція;
  • 17 — підтримка;
  • 12 — недовіра;
  • 11 — замкнутість;
  • 9 — довіра;
  • 8 — відвертість;

Серед інших відповідей:

  • лицемірне спілкування;
  • самореклама;
  • гумор;
  • понти;
  • недовзаєморозуміння;
  • через певні нюанси роботи майже не комунікую з іншими працівниками сфери текстів у професійній площині, але коли спілкуємося неформально, то, мабуть – «Взаєморозуміння»;
  • мені здається це більш національне ніж райтерське. я в різних міжнародних группах, і там значно більш тактовне спілкування. але в нас значно більше замкнутоств в недовіри до слів інших. типу “і де вы такі гроші заробляєте?”, чи агресії типу “ну вы самі винуваті що таких замовників знаходите”. Але є і дуже готові допомагати люди. це круто.
  • негативне ставлення до всіх і всього;
  • є токсичні групи в фб, де райтери одне одному (та й замовникам) горлянки гризуть, є адекватні чати. Не маю цілісного враження.

Скільки заробляють контент-спеціалісти

Дані на графіку:

Чи задоволені рівнем заробітку

57,4% — не задоволені і скоріше не задоволені рівнем заробітку. 42,6 — задоволені і скоріше задоволені, ніж ні.


Найбільш дивні і неприємні ситуації з замовниками, роботодавцями і колегами

Контент-спеціалісти поділилися неприємними ситуаціями. Далі пряма мова:

«Дають тз. Віддаю текст. Перша реакція – боже, який чудовий текст, цікаво, емоційно, дякую. Через добу “це зовсім не те, що я хотіла”. І це не перекуп, а прямий замовник»

«Позиціонування колеги не відповідає якості текстів. Багато Я, тексти погані. Не завжди, але є. Коли замовник-бізнесмен вважає, що він знає, як писати»

«це було давно, коли я ще починала, траплялися замовники, які хотіли за безцінь купити мої тексти, тому придиралися до них за показниками якогось сервісу, таких клієнтів було 2 чи 3 всього, і співпраця з ними навчила мене одразу розпізнавати подібних шахраїв, в останні роки таких, на щастя, мені не траплялося»

«В скарбничці їх багато, все переправлені на життєві уроки і в процесі перетравлення на статті-історії»

«Відмова від замовлення»

«Вкрадені тексти — опубліковані на сайті клієнта саме в тому вигляді, в якому я їх написала, але не оплачені по причині “Це не тексти, а сміття”»

«приходить колега за порадою/допомогою, а в результаті “сідає на шию” – неприємно, але доводиться ставити на місце»

«було багато всякого, але прямо якісь конкретні ситуації важко виділити»

«зникнення замовника без оплати»

«Спілкування через посередника призвело до розірвання співпраці. То було величезне полегшення. Проте більше не хочу спілкуватися через когось»

«думаю, самі бісячі це коли ти щось говориш як треба зробить, люди забивають, а потім за тиждень дивляться текст і повторюють за тобою типу а чому так не зробила? і це СЕО і ти не можеш сказати whataf*ck»

«Та багато було. Але, мабуть, найдивніше – коли менеджерка написала із завданням у суботу “на зараз”. Я, розуміючи, що таке завдання не могло виникнути спонтанно, спитав, чому його мені не поставили заздалегідь, отримав відповідь: “Не хотіла турбувати тебе у п’ятницю”. Так тупо свій провтик ще ніхто ніколи не виправдовував. ))»

«Замовник матюкався)»

«Коли самі не знали, що їм потрібно»

«Недобриф, невключеність проджекта в проєкт, найм з позиції «я (клієнт) знаю краще»

«Непорозуміння, відсутня ефективна комунікація»

«Не оплачували роботу»

«Коли замовник говорить одне, а потім зовсім інше, протилежне. Коли твої тексти не вчасно оплачують і порушують початкові домовленості, прийняті обома сторонами»

«Не було»

«Зникнення замовника на будь-якому етапі спілкування. Не розумію «колег», які віддають своє замовлення своєму колезі за %»

«Один замовник намагався без кінця знаходити, що виправити в тексті, наприклад додати смайлик, бо без нього ніяк). Мета – довести мені, що я не досягла рівня оплати, яку він пропонує, однак готовий співпрацювати за найнижчим цінником та ще й повісив на мене модераторство груби у ФБ теж цілком безкоштовно. Прийшлось швидко побажати йому всього найкращого»

«Зробила по роботу (тексты + візуал), а керівник передумав і вирішив поміняти концепт, бо зробили задачу не в той же день, а на наступний чи на другий день»

«Не подобається, коли доводиться брати на себе додаткові обов’язки, окрім створення контенту (що і є роботою): спілкуватися з замовником годинами (бо аккаунт-менеджер чомусь сам не може це зробити або не розуміє специфіки), контролювати всіх інших, хто задіяйний у створенні контенту (бо зривати дедлайни і не виконувати обіцянок — це майже норма), загалом часто буває відчуття, що робота потрібна і цікава лише мені. Це найнеприємніше. Тому на фрилансі навіть може бути простіше (коли ти сам за все відповідаєш), ніж з агенцією, де ПО ІДЕЇ мають бути всі процеси спрощеними. Але ні»

«Ситуація з копірайтером, який подає відверто поганий матеріал але категорично відмовляється від моїх правок, бо контент-маркетолог(за її версією) сугубо технічний працівник і вона вимагає правок тільки від редактора (якого нема) або від директора🤯»

«Коли пояснюєш, чому важливо розвивати напрямок контент-маркетингу разів три, а до ліда так і не доходить»

«Коли клієнт редагує текст і він стає жахливим, що стидно таке додавати»

«Коли вносили передоплату, потім пропадали на тижні, і різко з’являлися, доплачуючи»

«їх надто багато»

«Коли люди кажуть, що їм задорого. У мене не найвищий цінник) половинка на серединку. Коли в чат ввійшла вкусовщина, яку аргументи не перебороли»

«У когось горить дедлайн, а в когось повільна бюрократична машина»


Що не потрапило в опитування

Останнє питання до учасників: Якщо вважаєте за потрібне, поділіться будь-якими думками і інформацією, якої не було в опитувані.

Далі пряма мова:

«хочу сказати, що в тому колі копірайтерів, в якому я комунікую з колегами, все досить щиро й атмосферно, це коло адекватних фахівців, які вже довгий час працюють у цій галузі, вони адекватно сприймають свою роботу і знають ціну своїм послугам. Але в мене склалося таке враження, що в нашій країні також існують копірайтери, які й досі працюють за тими правилами, які були років 7-10 тому, і пишуть якусь муть, ці люди сидять у своїх коконах, не спілкуються ні з ким і заробляють копійки. Тож моя порада початківцям: якщо ви хочете розвиватися, бути профі, заробляти хороші гроші, шукайте адекватні комʼюніті в Україні, де вас підтримають і зрозуміють, допоможуть і дадуть корисні поради. Там ви навчитеся не тільки добре писати, а й продавати свої послуги. і ніколи не припиняйте вчитися, завжди шукайте нові знання й користуйтеся новими технологіями, методами, прийомами. І все у вас буде добре»

«Зараз відчуваю як трохи вперлась в стелю по грошах зі своїми 2000-2200. А хочу і знаю що вже коштую мінімум 500 доларів більше. Але займатись цим — треба окремий ресурс :(»

«Мабуть також можна спитати тему чи напрямок, у якому працюють райтери. Бо я люблю свою діяльність, але тему — не дуже. Та з іншого боку, вона доволі легка, тому переходити на цікавіші, проте складніші — вже лінь. Не дуже розумію, що саме може надати ця інформація в цілому, але сподіваюсь, вам знадобиться :)»

«Відчуваю дискримінацію за віком»

«З появою ШІ замовники взагалі вирішили, що райтери генерують контент і тому їх робота коштує дуже дешево. Проте насправді це твердження не відповідає дійсності. Часу, що потрібен на написання якісного тексту, може витрачатися досить багато»

«Дуже важливо доносити особі, яка приймає роботу, що важливо співпрацювати. Дуже часто дають задачу, а придумай, щоб продавався продукт, а не готові обговорювати концепт. Хочуть, щоб одразу дали тексти та візуал і в результаті – не подобається, а не знаю що ;) Якщо ти в штаті, то це може бути безкінечно. Я так 9 разів перероблювала в один день, поки 9й варіант не зайшов»

«хочеться, щоб копірайтери були більш позитивно налаштовані і не бачили в кожному колезі і замовнику ворогів»

«Бажаю успіхів у вашій справі 🙏🏻❤️»


Серед відповідей був десяток побажань гарного дня і подяк за цікаве опитування. Як на мене, це свідчить про те, що настрої у спільноті контент-фахівців не настільки негативні, як може здатися на перший погляд.

Своєю інтерпретацією отриманих даних я поділюсь у наступних публікаціях.

Якщо вам цікаво обговорити результати чи просто підтримувати звʼязок — додавайтесь у друзі на фейсбуці — facebook.com/romanskr

Shares: